Здравословната храна влиза в бургаските училища

Менюто в столовете ще съдържа две ястия и два десерта, като едното ястие задължително ще бъде без месо,

"Община Бургас направи изключително смели и сериозни крачки в посока налагане на здравословното хранене. Съвсем резонно нейната програма стартира от най- малките, защото затлъстяването в следствие на небалансирано хранене е факт още при 3-годишните". Това заяви по време на дискусионен форум "Здрави деца - успешно общество" проф. д-р Стефка Петрова от Националния център за обществено здраве и анализи, която е и консултант на Програма за здравословно хранене и физическа активност на децата в община Бургас 2016 - 2019.

Във форумът, който ще продължи и утре, участват представители на общини от цялата страна.

"Позитивните промени от идеята на кмета Димитър Николов за въвеждане на здравословното хранене  в детските градини вече са факт - консумират се повече свежи плодове, риба и зърнени култури, а резултатът е по-здрави и енергични деца", заяви по време на откриването зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

По време на срещата бяха представени добри практики от бургаски детски градини, както и перспективите  за  "надграждане " на концепцията с оглед обхващане на различни възрастови и социални групи.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева представи по време на срещата визията и новата организация на столовото хранене за учениците в общината.

"Идеята ни е училищните столове да са приветливи, да предлагат разнообразие от здравословни храни и ястия. По този начин ще продължим и реализацията на програмата си за здравословно хранене", категорична бе Ананиева. Тя допълни, че другата седмица вече ще имаме избрани наематели за училищните столове и до 15 септември те ще трябва да приведат базите си в отличен вид.

Менюто в столовете трябва да е разнообразно и да съдържа две ястия и два десерта, като едното ястие задължително да бъде без месо, а продуктите за детско хранене да са сертифицирани по БДС и произход, за който ще се следи от БАБХ и РЗИ.