Осъдиха шофьора причинил смъртта на трима и ранил петима берачи на билки

Качил в каросерията на камиона 21 души

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен, състав на Шуменския окръжен съд произнесе ефективна присъда  от 3,4 год. лишаване от свобода, която 38-годишният О. Мустанов ще изтърпява при първоначално общ режим. Той беше изправен на подсъдимата скамейка за причиняване на смъртта на трима берачи на билки и средни телесни повреди на още петима работници от град Върбица при управление на неизправно МПС. С присъдата, която бе постигната при условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, Мустанов бе лишен от правото да управлява МПС за срок от четири години и половина, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

На 4 април 2015 год. той качил в каросерията на товарен автомобил берачи на див чесън и ги закарал в гората. Около 16 часа наелият го за превоза на работниците свидетел оставил на Мустанов друг автомобил, с който да бъдат прибрани берачите в края на работния ден. В каросерията на камиона се качили 21 души вместо допустимите по закон осем пътници за този вид транспортни средства.

По наклонен участък от пътя спирачките на претоварения камион отказали. За да успее да спре,Мустанов предприел завой надясно в Т-образно кръстовище. Задната гума на камиона се ударила в мантинелата, камионът подскочил и продължил напред, където се забил челно  в друга мантинела. От удара работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере. Подсъдимият се опитал да помогне на пострадалите, но три от берачките починали, а петима получили различни травми, представляващи средни телесни повреди.

От назначената съдебно-автотехническаекпертиза по делото е установено, че камионът бил с неизправна спирачна система и  кормилна уредба. Последният задължителен технически преглед на камиона бил извършен преди повече пет години, не била платена и застраховка „Гражданска отговорност“. Освен претоварен с 21пътници, берачите на билки натоварили в каросерията и дърва за огрев от гората.

Подсъдимият О. Мустанов е наказван 13 пъти за административни нарушения по Закона за движение по пътищата.  Той е съдействал във всички фази на разследването, а вчера в съдебната зала изрази искреното си съжаление за тежкия пътен инцидент.