Съдят наркодилъри, спипани с дрога за над 26 бона

Крими

01-07-2016, 12:05

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – амфетамин и марихуана в големи размери -26 256,36 лева. Обвинението срещу Никола Н. /40/ и Дамян К. /42/ е за това, че от неустановена дата до 01.04.2014 г. в град Стражица в избено

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – амфетамин и марихуана в големи размери -26 256,36 лева. Обвинението срещу Никола Н. /40/ и Дамян К. /42/ е за това, че от неустановена дата до 01.04.2014 г. в град Стражица в избено помещение към недвижим имот на улица ”Искър” в съучастие държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества    - амфетамин с тегло  129,164 грама и коноп /марихуана/  с тегло 3697.5 грама, като наркотичните вещества са в големи размери и на обща стойност 26 256,36 лева.

Срещу Никола Н. е повдигнато и обвинение за това, че в имот на ул.  ”Искър”, в тръба от конструкция на навес, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - амфетамин  6,138 грама, на стойност 184,14 лв. и коноп /марихуана/  2,005 грама,  на стойност 12,30 лева.

Двамата обвиняеми са неосъждани – реабилитирани. Николай Н. се занимавал с разпространение на наркотични вещества – марихуана и амфетамин в района на гр. Стражица. За комуникация с клиентите използвал мобилни телефонни номера. Обикновено  предварително били уговаряни времето, мястото, количеството и вида на наркотичното вещество, като говорели с кодирани изрази, като „точки“ - за количество марихуана, „мая“ или „Мария“  - за марихуана и др. В други случаи  уговаряли само мястото и времето на срещата,  тъй като някой от клиентите поръчвали едно и също количество и вид. По този начин Никола Н. многократно извършил разпространение на марихуана или амфетамин, като цената, на която продавал била между 5 - 10 лв. за грам марихуана и 20 лв. за пликче с доза амфетамин - около 1 грам.

За разпространение на наркотици Никола Н. привлякъл, като свой съучастник Дамян К., който живеел на същата улица. Двамата създали организация, при която държали големите количества от марихуана и амфетамин в дома на Дамян К.  С  разпространение на наркотиците се занимавал Никола Н. За целта след предварително обаждане отивал в домът на Дамян К. откъдето вземал неголеми количества наркотични вещества, които държал в тайник в имота си, докато ги продаде. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Велико Търново.