Милите съседи в Бургас не се понасят, пускат си жалби

Животът

02-07-2016, 17:00

Снимка:

интернет

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 600 души от Бургас ще получат ваучери от омбудсмана

Неуредените взаимоотношения основно, заради течове и проблеми водопроводи

И през това полугодие въпросите на гражданите във връзка с етажната собственост, по понятни причини, са най-многобройни - 38. Това ясно ясно от отчета на омбудсмана Таню Атанасов. Съвместното обитаване на многоетажните жилищни сгради непрекъснато създава условия за възникване на различни по характер и динамика проблеми. Най-често срещаните са неуредени взаимоотношения при отстраняване на причините и последиците при течове от водопроводната и канализационна системи. Тук,  между причинител и пострадал, конфликтите са най-остри и непримирими, и най-често завършват в съда. Управителите в много случаи са безсилни да се справят с упорството на определени собственици, като не осигуряват достъп до имота си. В новите промени в ЗУЕС съществува нов член 54 а, който регламентира принудителна процедура за осигуряване на достъп.
По данни на общинската администрация в Бургас има 4684 жилищни сгради в режим на етажна собственост. В 3207 или 68,47% са избрани и регистрирани етажни ръководства 
Съществен е ръстът през последните две години на сдруженията на собствениците. От 2 през 2014 г. те нарастват на 236 за 2015 г за да достигнат до 390 бр.до 31.05.2016 г.
Този рязък скок е резултат единствено на повишения интерес към програмата за енергийна ефективност, която в резултат на значителни усилия на ръководството на общината, получи широка подкрепа от етажните собствености.