До 500 лева е глобата за запален огън край гората

Животът

02-07-2016, 16:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Предвидената имуществена санкция е до 1000 лв.

За спазване на противопожарните изисквания апелират от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Добрич, Варна, Търговище и Шумен. В разгара на лятото и пожароопасния сезон от предприятието  напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено.

При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Същото наказание грози и нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. Дори и на регламентираните за целта места обаче гражданите не трябва да си тръгват, докато огънят не бъде изгасен, призовават от  предприятието. Изхвърлянето на отпадъци също трябва да става само на определените за това места. При нарушения на наредбите за пожарна и аварийна безопасност, които водят до възникването на пожар, деянието се счита за престъпление, а отговорност за него се търси по силата на Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за пожар в гората и до 10 години за огнен инцидент, причинил щети в защитени територии.

В резултат от предприетите превантивни мерки и информационни кампании пожарите в обхвата на Североизточно държавно предприятие са намалели значително през последните години. За изминалата 2015 г. регистрираните случаи са 26, а от началото на 2016 г. – 9. През месец юни на телефон 112 е получен един сигнал за опасност от горски пожар. Причина за обаждането е бил запален огън при пикник на територията на Държавно горско стопанство „Варна”. От СИДП отправят апел към гражданите да бъдат внимателни, особено през горещите летни месеци, и да сигнализират за случаите на безотговорно боравене с огън и при възникване на пожар.