Десет глоби за шофиране имал водач, убил жена на пешеходна пътека

Крими

03-07-2016, 17:51

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Ангел Донев сам заличил следите от произшествието върху колата си

Ангел Донев, осъден за убийството на жена на пешеходна пътека в Стара Загора, имал десет глоби за нарушения на пътя. Той е демонстрирал пълно незачитане на правилата както по време на инцидента, така и преди него.През периода от 2009 - 2013 г. е демонстрирал  постоянно поведение на обществено опасен на пътя. Тези нарушения го определят като водач, който се  отличава с особена арогантност и наглост, пише в мотивите за присъдата.  Сред тях са: неспазване на пътен знак, движение с превишена скорост, предоставяне на автомобила на лице в нетрезво състояние, неплащане на наложените пътни глоби, които от 10 случая са платени само в два, съобщи topnovini.bg.
 
Според Прокуратурата по време и след деянието Донев е демонстрирал пълно незачитане на правилата: не е направил дори опит да спре, нито  да намали скоростта, не е подал сигнал за ПТП на националния тел. 112, и дори е отишъл на работа. Още на следващия ден е започнал действия по заличаване на следите, свързващи го с престъплението, в които е включил и свои  роднини, подал е и молба за пререгистрация на свидетелството му за  правоуправление, тъй като към момента на катастрофата, срокът му е бил изтекъл.
 
Пред съдиите Ангел Донев е заявил, че не е знаел, че на мястото на катастрофата има пешеходна пътека, било е тъмно и настилката е била мокра от дъжда от предната вечер, както и че е инвалид и кормува само  с дясната си ръка,  поради частична пареза на лявата. При преминаване пред пешеходната пътека в деня на произшествието – 11 февруари т.г., той е управлявал автомобила си със скорост от  55,73 км/ч.
 
След като извършил престъплението, Донев отишъл на работа и като свършила смяната му, с автомобила се прибрал у дома си. За да заличи връзката си с извършеното престъпление, решил да отстрани деформациите по автомобила като смени обзорното стъкло.  На следващия ден той отишъл с автомобила до сервиз и поръчал смяна на стъклото. Твърдял, че е блъснал животно. Сменил стъклото, взел старото и го изхвърлил на сметището. След това прибрал автомобила в гаража на къщата си и свалил задния спойлер. Тъй като имало побитости по предния капак, които не можел да отстрани сам, а се извършвали проверки на автомобили тъмни на цвят , включително модел ”Фолксваген” , решил да потърси помощта на роднини. Признал пред тях за извършеното и поискал да смени предния капак на колата си с друг.
 
След мащабна акция на 26 февруари Донев бил заловен. При огледа в гаража му е иззет паркирания в него автомобил, с който е причинено произшествието. Впоследствие  той признал за извършеното престъпление и сам посочил автосервиза, където била извършена смяната на предното обзорно стъкло.
 
На 21 юни т.г. 51-годишният Донев, след като се призна за виновен и поиска съкратено съдебно следствие,  получи присъда от шест години и осем месеца лишаване от свобода постановена от състав на Окръжен съд Стара Загора.  Освен това му е забранено да управлява автмобил девет години. Присъдата обаче подлежи на обжалване.