Тол таксите за магистралата до Солун влизат в сила от 7 юли

Аутобанът съкращава пътуването от Кулата до Солун с 30 минути

Интензивен бе трафикът по автомагистрала “Струма” и международен път Е-79 вчера следобед. Натоварено бе движението от Гърция в посока България заради многото български туристи, които се завръщат от гръцките курорти на Бяло море. Пред граничен пункт Кулата – Промахон следобед имаше струпване на автомобили. От Гранична полиция казаха, че е създадена организация и всички гранични контролно-пропускателни пунктове работят с пълен капацитет. Само след 3 дни влизането в Гърция при Промахон ще става платено с тол такси.

Българи, които пристигаха от Гърция, казаха, че са преминали сравнително бързо през пункта Промахон. Чакали са около 10-тина минути.

Само след 3 дни влизането в Гърция през Кулата ще се таксува, за да се ползва магистралата до Солун. Леките автомобили ще плащат по 2.40 евро, а тежкотоварните коли от 6 до 8.40 евро, като това е такса само за ползване на отсечката Промахон – Солун. Пътят към Халкидики е безплатен. Българи, които се прибраха от Гърция, изчислиха, че за следващата почивка трябва да приготвят по 5 лева, за да използват новият аутобан до Солун.

Шофьори, които се прибираха у нас, казаха, че касите за плащане на тол такса за ползване на магистралата до Солун вече са поставени на около 2 километра след граничен пункт Кулата – Промахон. Магистралата ще съкрати пътуването от Кулата до Солун с около 30 минути, казаха шофьори на тирове, но пък за сметка на това ще се налага да плащат тол такси от 12 до 16 лева за отсечката, по която сега минават безплатно с камионите си, информира БНТ.