Самоуби се гръцкият петролен магнат Кириакос Мамидакис

Съоснователят и собственик на банкрутиралата наскоро гръцка петролна компания Jetoil– 84 годишният Кириакос Мамидакис, е намерен мъртъв в неделя (03.07.) следобед дома си в северното атинско преградие Дионисос. Най-вероятната причина за смъртта му е самоубийство. Въпреки че тази версия все още не е потвърдена от властите, патоанатома, извършил аутопсията на Мамидакис, категорично заявява, че Мамидакис сам е отнел живота си, съобщава гръцкият ежедневник „Катемерини“.


Мамидакис е бил намерен мъртъв в неделя около 14 часа от неговия зет, а наличието на оръжие до тялото му подсказва за вероятната причина за кончината му – самоубийство.

 

Ръководената от Мамидакис компания Jetoil наскоро обяви банкрут и поиска защита от кредиторите си, като дълговете ѝ надхвърлят 314 млн. евро. От ръководството на концерна приписват фалита на икономическата криза както в южната ни съседка, така и на световните пазари, която влияе негативно на търсенето на горива, както и на нестабилността на гръцката банкова система.


От 314-те милиона дълг на компанията, основана в края на 60-те от Кириакос Мамидакис и двамата му братя Георгос и Никос, 184 са към банки, 87 млн. към доставчици, 2.5 млн. към държавата, 650 000 евро е дългът към социално-усигурителните фондове, а 920 000 евро компанията дължи на служителите си.