Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер ще посети Пловдив

Мисия Пловдив

04-07-2016, 15:34

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер ще посети квартал Столипиново в Пловдив на 5 юли като част от официалното й посещение в България. Тя ще разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров“ и детската градина „Лилия“, както и с лекари и персонал в медицински център „Изток“.

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив“, чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година със швейцарско финансиране. Планира се изграждането на две нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са Столипиново, най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Програма за социалното включване на роми и други уязвими групи

Проектът в Пловдив е част от Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи с общ бюджет 8 088 500 швейцарски франка, от които швейцарският принос е 6 920 000 франка. Три български министерства – на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и здравеопазването, осигуряват общо 15 процента съфинансиране. Програмата (2013-2019) е насочена към ромски деца между три и десет години в големи български градове, като цели по-добрата им социализация, образование и интеграция и по този начин увеличи шансовете им за работа. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства за облекчен достъп до медицински услуги и осведоменост за здравната профилактика, контрол на раждаемостта и грижите за децата. Проектът подкрепя изграждането и ремонтирането на начални училища, детски градини и здравни центрове. Овластяването на ромите чрез култура и спорт е третият стълб на Програмата.

Досега четири големи общински центрове (Бургас, Монтана, Русе и Сливен) изпълняват интегрирани проекти съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.). Скоро към Програмата ще се присъединят общините Пловдив и Шумен. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество
Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи е част от Швейцарския принос към България, който възлиза на 76 милиона швейцарски франка, разпределени за тематични фондове и проекти, които трябва да бъдат изпълнени в периода 2010 – 2019. Българо-швейцарската програмата за сътрудничество предоставя помощ в сфери, за които България е заявила нужда от развитие и в които Швейцария може да предостави познания и опит: околна среда и управление на отпадъците; сигурност и стабилност; социално включване на малцинства и уязвими групи; участие на гражданското общество; институционални партньорства, както и научни изследвания и образование.