Прокуратурата протестира срещу домашния арест на управителя на фирма „Камерун груп“

Крими

04-07-2016, 17:25

Снимка:

prb.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Ощетил държавния бюджет по три досъдебни производства с над 1,5 млн. лева

Окръжната прокуратура в Силистра внесе протест срещу определената от Окръжния съд в Силистра мярка за неотклонение „Домашен арест“ на управителя на фирма „Камерун груп“ ЕООД Даниел Д.36-годишният мъж е привлечен като обвиняем  за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 506 750 лева. Деянието е извършено като продължавано престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2, 3 и 5 от Наказателния кодекс, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна. Срещу Даниел Д. се водят още две наказателни производства за идентични престъпления, като щетата за държавния бюджет по трите надхвърля 1,5 млн. лева.

При извършени ревизии от данъчните органи се установило, че  „Камерун груп“ ЕООД доставило от румънска фирма 1 609 650 кг захар. Стоката не влизала в складовете на дружеството на обвиняемия, а била доставяна директно на клиенти. Отчетени били приходи от продажба на стоки за 381 425 лева. Разликата между продадените и доставените на клиентите на дружеството количества захар и действително фактурираното количество в същия период е в размер на 1 421 000 кг захар. Неотчетените продажби на захар, за които ревизираното дружество не е издало фактури, са  за над 2 млн. лева, а неначисленият ДДС – в размер на 506 750 лева, което е в особено големи размери. Вземането на държавата практически остава несъбираемо, тъй като „Камерун груп“ ЕООД не притежава нито финансови, нито материални активи.

Даниел Д. е осъден вече е осъждан за идентично престъпление на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. По това досъдебно производство са нанесени  щети на държавния бюджет в размер на  681 399 лева. Присъдата на Силистренския окръжен съд е била потвърдена от Варненския апелативен съд, но  Апелативна прокуратура във Варна е внесла протест заради явната несправедливост на наказанието, несъответстващо на обществената опасност на деянието и дееца. По третото досъдебно производство чрез „Конакраинвест“ ООД Даниел Д.  в качеството на управител е нанесъл щети в особено големи размери -  287 773 лева на държавния бюджет, които също са несъбираеми, тъй като и това дружество няма финансови и материални активи.