Софийският апелативен съд избира председател

Животът

05-07-2016, 09:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Даниела Дончева е фаворит за поста

Пореден опит за избор на председател на Софийския апелативен съд (САС) ще направи на заседанието си съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Изборът на административен ръководител на Апелативния съд е първа точка в дневния ред, предаде БГНЕС. 

Постът е вакантен от две години след като започна разследване срещу председателя на САС Веселин Пенгезов за злоупотреби с европейски средства. Единственият кандидат в настоящата процедура за избор на председател на САС е съдия Даниела Дончева, която е бивш заместник на Пенгезов. Изслушването на кандидата и гласуването трябваше да се проведе преди две седмици, но поради здравословен проблем Дончева поиска отлагане на точката. 

Още преди последните промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт, които разделиха ВСС на две колегии, няколко пъти като кандидат за председател на САС се явяваше и съдия Нели Куцкова. Тя обаче така и не успя да събере нужните гласове, дори и след като обжалва пред Върховния административен съд едно от решенията на ВСС, с което кандидатурата й бе отхвърлена. Този път Куцкова не участва в конкурса. 

След разделянето на ВСС на две колегии, преди три месеца, съдийската колегия на няколко пъти се провали при избора на административни ръководители на няколко съдилища от страната. Ако липсата на нужния брой гласове от членовете на съдийската колегия на ВСС при избирането на административни ръководители продължи, то ще се наложи голяма част от съдилищата да се управляват от временни председатели.

В коридорите на Темида обаче усилено се коментира, че  днес Даниела Дончева ще  бъде избрана за председател на САС. В съдийските среди тя се ползва с голям авторитет, не принадлежи към никое лоби, а името й до сега не е свързвано със скандали.