Китайци и араби купуват имоти във Варна

Чуждият интерес ще стимулира поскъпването на имотите

Китайци и клиенти от Близкия изток купуват все повече имоти във Варна и региона, твърдят брокери от морската столица. Докато през миналата година китайците се насочваха предимно към ваканционни имоти в курортите, то през тази има вече и сделки с жилища в центъра на морската столица. Купените от китайци апартаменти в центъра на Варна са за постоянно пребиваване и са на цени между 180 000 и 190 000 евро. „Същите клиенти придобиха и ваканционни имоти - къща в голф комплекс за 220 000 евро, както и апартамент за 150 000 евро на първа линия в курорта Златни пясъци. От 2008 г. работим с китайци и очакваме търсенето на имоти от купувачи от Китай да се увеличи. Клиентите ни от Близкия изток обаче все още предпочитат да купуват ваканционни имоти на цени от 45 000 до 70 000 евро”, обясняват брокерите.
Чуждият интерес ще стимулира поскъпването на имотите като до края на годината се очаква цените да се повишат с 10%. Търсят се и по-скъпи имоти, като има интерес при сделките до 100 хил. и над 150 хил. евро. Нови мащабни инвестиции по Северното Черноморие едва ли ще се появят през следващите години, казват брокерите, според които апокалиптичните прогнози за срив на пазара на ваканционни имоти в България са били пресилени. Оттеглянето на руснаците от пазара не е в такива мащаби, в каквито се очакваше, а донякъде отсъствието на част от тях се компенсира от купувачи от други националности и най вече от българи. Най-голям интерес има в курортите Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци и Балчик, като Балчик е най-популярният курорт в района за българските купувачи, а Златни пясъци привлича британци, израелци, руснаци, ливанци.
Сега обаче се насочват към покупки на жилища в урбанизирани територии, в градска среда с добра инфраструктура и добри комуникации.
Излизането на Албиона от ЕС ще се отрази временно на мераците на англичаните да купуват имоти в чужбина заради несигурността им какво точно ще се случва. Това особено важи за хората с лимитиран бюджет, пенсионери и купуващите с банкови кредити.

Източник: "Монитор"