Приключи Международният фестивал за късометражно кино "В Двореца" 2016

Акцентът тази година беше поставен върху италианското кино

В периода  26 юни – 3 юли  на територията на ДКИ КЦ "Двореца " - Балчик се проведе  14 издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца" със своите Международни артистични резиденции за дигитални и видео артисти и музиканти.

       По време на събитието беше  представена  богата филмова програма от най-новите български, европейски и световни къси филмови продукции. Акцентът през тази година беше поставен  върху италианското кино, в лицето на сицилиански фестивал "Magma mostra di cinema breve", със специално изготвена за "В Двореца" селекция от най-успешните италиански съвременни късометражни филми. В "Каменна зала" на ДКИ КЦ "Двореца", в  продължение на една седмица, ежедневно се проведоха прожекции на филмите от фестивалната кино програма.

       Паралелно с филмовата  програма "В Двореца" беше включил и разнообразна музикална палитра с концерти на живо. На сцената се изявиха групи като "O Trance do Mimo", "Bad Swingers", "Trio Tramuntana", "Fumez", Hondacivic" и други соло изпълнители от цяла Европа. Към събитието имаше включни и звукови пърформанси и инсталации на 56 резиденти млади дигитални артисти от Испания, Португалия, Полша, Румъния, Гърция, Италия, Латвия и  България.

       В голямата изненада на "В Двореца" се превърна  специалното събитие по случай 20-годишнината на Европейска доброволческа служба. В организацията на празника, който се провежда навръх July morning, се включиха множество доброволци от Европа, които понастоящем работят за различни каузи из цялата страна.

       В рамките на събитието се проведе и ежегодна среща на мрежата от европейски фестивали за късометражно кино EuroShort, на която "В Двореца" отново е домакин.

      Журито, по време на 14 издание на Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" беше в състав:

Иван Богданов (1973) - един от най-успешните БГ аниматори, роден в София.  През последните години стана популярен и като фотограф. Работи за списание "Гардиън".

Джулиана Сана - завършила е Университета в Болоня - Италия.

Даша Пешачкова - Бивш съорганизатор и ПР Мениджър на Вишеград Фил Форум. Работила е в партньорство и  с Международния Студентски филмов фестивал Early Melons.

Габор Мерза - Шеф на журито.  Президент на The House in the Field Cultural Association в Будапеща, Унгария. Той е професор по аудиовизуални езици и изкуства, Директор на училището към филмовата академия,  бил е и дългогодишен  директор на Националния младежки филмов фестивал повече от 20 години.

Весела Данчева - Завършила е Художествената Академия "Вилем Де Кьонинг, Ритердам (2002).

Кристиан Зсолд Бако - завършил е английска и американска литература, фотография и дигитални изкуства.

       Мащабната инициатива се организира от Фондация "Формат СФФ" с подкрепата на ДКИ КЦ "Двореца", СУ "Св. Климент Охридски" и програма Еразъм + на Европейската комисия и любезното съдействие на Център за развитие на човешките ресурси.