НС с право на вето по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

Политика

06-07-2016, 08:48

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако само един парламент откаже ратификация, сделката с Канада пропада

Българското Народно събрание ще има право на вето по Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. То ще трябва да бъде ратифицирано от 28-те национални парламента, обяви Европейската комисия /ЕК/.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада /CETA/ е вече договорено в детайли между канадското правителство и ЕК. Документът премахва митнически такси, урежда производствени стандарти и признаване на професионални квалификации, като насърчава инвестициите на европейския и канадския пазар. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран, но от месеци се води спор чия е компетентността – дали на столиците или само на европейските институции – Съвет и Европарламент.

Вместо да гласуват договора на правителствено ниво, някои лидери настояват по политически причини да се даде право на вето на всеки национален парламент.

Искането бе изпълнено с решение в Страсбург, обявено от комисаря по търговията Сеселия Малмстрьом.

Има риск дискусията за ползите от търговското споразумение да се „отрови“ с общите настроения срещу глобализацията, предупреди Малмстрьом. България и Румъния също заплашиха с вето, но по друга причина - защото канадските власти все още не свалят визовия режим за техни граждани.

Ако само един парламент откаже ратификация, сделката с Канада пропада.