Правят историческа възстановка на Каварненското въстание

В градския парк на морския град

Възстановка на Каварненското въстание ще бъде организирана за пръв път в добруджанския крайморски град на 23 юли. Събитието се организира и финансира от Община Каварна с личното съдействие и подкрепа на кмета Нина Ставрева. Съорганизатор на възстановката е Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. По този начин ще бъде отбелязана 139-годишнината от героичната отбрана на Каварна по време на Руско-турската освободителна война.

В пресъздаването на драматичните събития от лятото на 1877 година ще се включат 80 възстановчици от клонове на НД “Традиция” и военноисторически клубове в цялата страна със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата.

Проявите, посветени на годишнината от Каварненското въстание ще започнат още в 9 ч. сутринта с музей на открито, в който ще бъдат представени оръжия от различни исторически епохи – от Средновековието до наши дни. Граждани и гости на крайморския град ще могат да докоснат и да се запознаят с различни оръжейни системи. В 17:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Амирата и паметната плоча на Еранос Ераносян. Началото на възстановката е в 19 ч. на 23 юли. След “Българският Великден”, който преди две години пресъздаде в Добрич избухването на Априлското въстание, това е втората бойна възстановка, организирана от РК “46-ти пехотен Добрички полк”. За празника в Каварна са поканени гости от арменската общност в Добрич и Варна.