Взеха 180 дка морски имоти на Гриша Ганчев в Шабла

Въпросните земи са от заменка

риша Ганчев окончателно ще се прости със 180 дка в Шабла. 10-годишният спор между бизнесмена и държавата приключи с решение на Върховния касационен съд. Според магистратите фирма "Литекс Пропърти" ЕАД, която е свързана с Ганчев, трябва да предаде владението на 16 морски имота, пише "Стандандарт".
Те стават държавни, защото са част от крайбрежната плажна ивица. Върху част от имотите има дюни, а други са разположени между морския бряг и лагуната, става ясно от мотивите на магистратите. Освен това, "Литекс Пропърти" е осъдена да плати на държавата 74 423 лв. разноски за воденото на три инстанции дело. На първата в Добрич държавата спечели битката за 103 дка дюни в Шабла и фирмата на Ганчев "Литекс пропърти" бе задължена да върне имотите.
Последва втори съдебен спор. Апелативният съд във Варна прие, че не става въпрос за дюни и отсъди в полза на бизнесмена. Решението обаче накара областният управител на Добрич Маргарита Новоселска да подаде жалба до Върховния касационен съд. Въпросните земи са от заменка, направена през 2005 година. Тогава Гриша Ганчев получава общо 180 дка държавни терени край морето.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен