Плевнелиев: България и Израел с повече проекти в ИТ сферата

България и Израел трябва да насърчат реализацията на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационни технологии, а страната ни да използва опита на Израел в развитието на високотехнологична индустрия. За това призова президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 със своя израелски колега президента Реувен Ривлин. Като особено перспективни области на двустранното сътрудничество държавният глава определи също така аутсорсинга, електротехниката и електрониката, производството на храни и енергетиката.

Изграждането на нови индустриални зони и технологични паркове в България създава благоприятни предпоставки за установяването на партньорства между фирми от България и Израел, посочи Росен Плевнелиев. „Надяваме се да привлечем и израелски инвеститори в София Тех Парк – първата иновационна екосистема на Балканите, която разкрива възможности както за България, така и за региона“, добави държавният глава. На срещата е била обсъдена и възможността български студенти по математика, както и български специалисти, работещи в областта на високите технологии, да проведат стажове в израелски компании, специализирани в сферата на киберсигурността и киберзащитата.

„За България, Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор. Налице е значителен потенциал за разширяване на търговско-икономическите ни отношения“, посочи още Росен Плевнелиев. Страната ни очаква в скоро време да бъде насрочено първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, на което да бъдат определени нови сфери и конкретни проекти от взаимен интерес.

„Сред тях безспорно е туризмът, където съществува голям потенциал за развитие. Страната ни е целогодишна дестинация за израелските туристи, които посещават както Българското Черноморие, така и зимните ни курорти“, отбеляза президентът. През 2015 г. туристическите посещения на израелски граждани у нас достигат близо 155 000 души, а ръст бележат и  пътуванията на български граждани до Израел.

Сътрудничеството на двете държави в областта на енергетиката, също е било обсъдено по време на срещата. „Разглеждаме Държавата Израел като потенциален доставчик на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа“, посочи президентът Плевнелиев. По думите на държавния глава стратегическото разположение на страната ни предоставя значителни възможности за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и нефт и Израел може да участва активно в този процес. Перспективата за доставки на природен газ от Израел за България ще бъде обсъдена и на предстоящото трето съвместно заседание на правителствата на Република България и Държавата Израел.

Двамата президенти дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и в борбата срещу тероризма. През последните години бяха проведени съвместни тренировки и учения на Военно-въздушните сили на двете страни, увеличен беше обменът на информация между службите за сигурност, както и контактите във военнотехническата област.

Президентът Плевнелиев подчерта, че България и Израел са решени „да изправят пред съда извършителите, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 г.“ и че двете страни ще продължат да си сътрудничат, за да не се повтарят подобни трагедии в бъдеще.

Държавните ръководители отбелязаха историческото приятелство и взаимното уважение между българския и еврейския народ. „Израел винаги ще помни българската подкрепа за младата израелска държава през 1948 г., в началото на нейния път. Няма да забравим и закрилата, която българският народ осигури на нашите сънародници по време на Холокоста, в който загинаха шест милиона наши братя и сестри, в тази най-мрачна за Европа епоха. 48 000 евреи оцеляха през Холокоста, благодарение на героизма на българите и тяхната решимост пред нацистите“, заяви президентът Реувен Ривлин. По-късно днес двамата държавни глави ще открият Паметник на спасението, посветен на спасяването на  българската еврейска общност в годините на Втората световна война.

Интензивният обмен в образованието, науката и културата и между висшите училища в България и Израел ще бъде разширен, отбеляза още на пресконференцията президентът Росен Плевнелиев, който даде висока оценка на партньорството на българските и израелските учени в научните програми на ЦЕРН.