Три язовира в Старозагорско са в предаварийно състояние

Няма глобени собственици на язовири

Три язовира в Старозагорска област са в предаварийно състояние-това са язовирите в селата Долно Сахране и Априлово и язовир " Хайдушко кладенче". Възможностите са две - или да бъдат реставрирани или да бъдат изведени от експлоатация, това заяви на пресконференция областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.
Комисия е проверила водните обекти в Старозагорска област, сред които и 58 язовира, и е съставила 177 протокола с предписания.
Няма глобени собственици на язовири в Старозагорска област.
Установено е, че не са изпълнени предписанията на Комисията от предходни проверки в 29 язовира - сред които Чаталка, Колена, Подслон, Долно сахране, Бялата чешма и т.н. Частично са изпълнени предписанията в 11 язовира- яз. Гипсово, яз.Даскал Атанасово, яз.Раднево.
Едва 12 от всички проверени язовири са без констатирани предписания и в изправно състояние. Това са яз.Копринка, яз.Добри дол, яз.Овчарица, яз.Гурково. Обявени са три язовира в предаварийно състояние - това са яз. Долно Сахране, яз.Априлово, яз. Хайдушко кладенче.Те трябва или да бъдат реставрирани или да бъдат изведени от експлоатация. Язовирните райони се поддържат в добро състояние. Проверени са речните корита на реките, разположени извън регулация на населените места. За тях са издадени 30 констативни протоколи касаещи основно почистване на речните корита, почистване от натрупани наноси и изграждане и възстановяване на диги.
Инж. Георги Ранов съобщи още, че се очаква Междуведомствената комисия да отпусне близо 1,7 млн.лв. по 6 проекта за почистване и изграждане на диги.