Представиха програмите „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ в Добрич

Мисия Добрич

07-07-2016, 17:03

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

От Весела Кондакова, координатор на проектите

В голямата заседателна зала на община град Добрич днес се проведе информационно събитие, организирано от Областен информационен център – гр. Добрич, съвместно с Министерство на културата.

Весела Кондакова, координатор в Бюро „Творческа Европа“ – България представи програмите „Творческа Европа“  и  „Европа за гражданите“ 2014 – 2020 пред близо 50 представители на неправителствени организации (НПО), читалища, театри, галерии, библиотеки, камара на архитектите, общински администрации и медии.

Общият бюджет по програма „Творческа Европа“ възлиза в размер на 1 460 000 евро, разпределен в следните приоритетни области:

-          Транснационална мобилност на артисти, културни оператори и творби

-          Професионализация на сектора

-          Насърчаване на иновативното мислене, креативността и тестване на нови бизнес модели

-          Развитие на публики

31% от общия бюджет ще бъдет заделен за сектора „култура“, 56% за „медии“ и 13% за междусекторни дейности, поясни г-жа Кондакова.

Тя допълни още, че в рамките на календарната 2016 година ще бъдат отворени общо четири покани по подпрограма „Култура“.

Много подробно бяха обяснени възможностите за проекти за сътрудничество, участието в мрежи и платформи. Държавите участнички в програмата са страните от ЕС, Европейското икономическо пространство, Балкански полуостров, както и Молдова, Украйна, и Грузия.

Програма „Европа за гражданите“ има за цел да допринесе за разбирането на гражданите на Съюза на неговата история и разнообразие, да насърчи европейското гражданство, да подобри условията за гражданско и демократично участие на равнището на Съюза.

Допустими кандидати са местните власти и организации, Европейски изследователски организации по публична политика (мозъчни тръстове); граждански групи, организации на гражданското общество, НПО, образователни институции;

Участващи в програмата държави са страните членки на ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), които са част от Европейското икономическо пространство, както и Албания, Сърбия, Черна Гора и Македония.