Изграждат център за изследване на Черно море в Бургас

Мястото на бъдещата сграда е в северната част на пристанище Бургас – Изток

ДП "Пристанищна инфраструктура" ще изгражда нов конгресен и научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море, съобщиха от предприятието. Мястото на бъдещата сграда е в северната част на източния вълнолом на пристанище Бургас – Изток. Тя ще допълва функциите на зоната за обществен достъп и на реконструиращата се в момента Магазия и ще се разполага до нея. Непосредствената близост на бъдещия изследователски център с жп гарата, автогарата и морската гара ще дава възможност за връзка на трите вида транспорт - морски, жп и автомобилен.
Сградата е заложена в концепцията на Общия устройствен план на Бургас в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони, възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център чрез определяне на нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, предвиждане на терени за детски и спортни площадки и публично озеленяване.
Обществената поръчка, с проектна стойност 15 млн. лева, включва идеен архитектурен проект в три варианта, работен проект и изпълнение на СМР за първи етап.
Срокът за изпълнение е 25 месеца.