В Пловдив има свободни места в детските заведения, увериха от общината

Мисия Пловдив

08-07-2016, 13:54

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече са публикувани резултатите от третото основно класиране за прием на родените през 2013 година деца в детските градини на град Пловдив. С броя на класираните на него 135 деца, общо вече са обхванати почти 2200 деца от тази възрастова група.

Като цяло места в града за първа възрастова група има за всички, участващи в класиранията. Все още има около 100 деца, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните градини. Затова съветът на експертите е родителите да се съобразяват с обявените свободни места, за да имат шанс за прием.

От 26 юли, когато е следващото класиране, до края на календарната 2016 година предстоят още 9 класирания за всички възрастови групи. Анализите показват, че обявените места за децата от 3 до 6-годишна възраст са повече от броя на децата, които кандидатстват за прием. Единствено за яслените групи към момента местата са по-малко, но в следващите месеци и там ще бъдат обявени повече места, след като 3-годишните бъдат изписани от яслите, за да постъпят в детските градини.

Родителите на все още незаписаните деца могат да кандидатстват и за обявените свободни места за районите, различни от настоящия им адрес. Намаленият брой точки по критерия за местоживеене няма да е пречка за класиране на желаещите, защото водещо в случая е наличието на места.

За следващото класиране свободните места ще бъдат обявени в срок до 19 юли, крайната дата за подаване на заявления по интернет е 24.07.2016 г., а резултатите ще бъдат обявени на 26 юли.

От общинския отдел „Образование” напомнят на родителите на родените през 2010 и 2011 година деца, че предучилищното им образование през следващата учебна година е задължително. Освен местата в детските градини, които са за целодневна организация, места за подготвителните групи има и в училищата. Там функционират, както целодневни, така и полудневни групи за 5- и 6-годишни деца. Информация за свободните места в училищата има на сайта на община Пловдив plovdiv.bg в раздел „Образование“. Приемът в учебните заведения не е обвързан с електронната система за класиране в детските градини и ясли, а е на място в самите училища.