Фандъкова присъства на церемонията по откриване на Паметник на спасението

Животът

09-07-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Президентът на Република България Росен Плевнелиев и на Държавата Израел Реувен Ривлин, който е на държавно посещение у нас, откриха Паметник на спасението, посветен на българската еврейска общност, спасена в годините на Втората световна война.
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на официалната церемония и поднесе цветя на паметника, който е разположен в градината пред парламента и Националната художествена академия. На откриването присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Миглена Кунева, заместнк-кметът на София д-р Тодор Чобанов, посланици, представители на еврейската общност у нас. Инициативата за поставянаето на Паметника на спасението е част от отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
Идентичен паметник е поставен и в Тел Авив. Президентът Плевнелиев заяви, че издигането на два идентични паметника в София и в Тел Авив вечно ще показва, че е по силите на всеки човек да промени историята, да направи света по-добър и по-справедлив, че най-страшното зло може да бъде предотвратено, ако съпротивата е активна и категорична." Президентът Ривлин каза, че в еврейската история има почетно място, запазено за българския народ, който като цяло е доказал, че е по силите дори на най-малобройните да променят историческата реалност - тези, които помогнаха за спасяването на по-голямата част от българските евреи в годините на Втората световна война и благодари от свое име, от името на Израел и израелския народ за това.