Над 1 700 военни от 5 страни в "Бриз 2016"

Мисия Бургас

09-07-2016, 10:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва военноморско учение Бриз 2016

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораба и катера

От днес до 17 юли 2016 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2016 година). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони които са обявени своевременно.
Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораба и катера, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски. 
В учението „Бриз 2015” ще вземат участие ВМС на Гърция с патрулен катер „KRISTALLIDIS”, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA”, ракетна корвета „LASTUNUL” и миночистач „ALEXANDRU AXENTE”, ВМС на Турция с подводницата „ANAFARTALAR”, ракетния катер „ATAK” и патрулен катер „TEKIRDAG”, ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-3C ORION, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с три кораба: турския спомагателен кораб „C.G.HASAN PASA”, турския минен ловец  „EDINCIK” и испанския минен ловец „TURIA”. 
Общо в учението ще участват над 25 бойни и спомагателни кораба и катера и над 1700 души личен състав от военноморските сили на Р.България и изброените по горе държави, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Двадесетият “Бриз” през 2016 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2016” се  включват Областна администрация Бургас, Община Бургас, Български червен кръст, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Главна дирекция „Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОД на МВР – Бургас, Дирекция “Национална система 112”, Изпълнителна агенция “Морска администрация”, Регионална здравна инспекция – Бургас, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, МБАЛ - Варна към ВМА, Пристанище „Бургас”- ЕАД, “Поддържане чистотата на морските води” АД, Басейнова дирекция - Черноморския район, „Бургас Таг Сървис” ООД, „Бон Марин интернешънъл” АД, МБАЛ Бургас АД, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.