Кунева: Обсъждаме нови по-късни дати за националното външно оценяване

Общество

09-07-2016, 16:15

Снимка:

МОН

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До дни ще заработи сайт за реформата в образованието, където да се задават въпроси и да се получава информация

Обсъждаме нови по-късни дати за провеждането на националното външно оценяване (НВО). Съгласно новия закон НВО ще се провежда на други по-късни дати отколкото сега - около 15-20 юни за учениците след 7-ми клас и края на май- началото на юни след 4-ти клас, за да се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до две седмици преди приключване на учебната година. Имахме много такива предложения от учители, директори, родителски организации. Тези промени ще станат факт не веднага, а когато бъде утвърден държавният образователен стандарт за оценяването на резултатите.

Това каза на брифинг в Шумен министърът на образованието и науката Меглена Кунева след среща с учители и директори от регионите Варна, Шумен, Добрич и Велико Търново.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с обучението по педагогически специалности, които МОН постави в списъка с приоритетните направления. Учителят е в центъра на системата, нашата задача е да мотивираме учителите и да насърчим младите хора да стават учители, подчерта министър Кунева.

Тя посочи защитените специалности, за които се осигурява финансиране, като част от гъвкавите политики на МОН в синхронизирането на системата на образованието с икономиката на страната.

"Задачата ни е не просто да се съобразим с пазара на образованието, а и с пазара на труда. Обучените трябва да се реализират в икономиката на страната. Трудностите с обучението по математика, информатика, точни науки и инженерни специалности трябва да се преодолеят, младите хора да се насърчат да кандидатстват в тези специалности, защото пазарът на труда има и ще продължава да има в следващите години остра нужда от такива кадри”, посочи министър Кунева.

Тя добави, че България е в демографска криза и затова се правят усилия за професионално образование, за по-тясна връзка и проходимост на системата между висшето образование и икономиката.

Ако приоритет на държавата са образованието в детските градини, в училището, през висшето образование до науката, то тогава страната ще отбележи икономически ръст. Около тази теза се обединиха присъстващите на срещата.