С метро към Витоша от август

Региони

10-07-2016, 08:00

Снимка:

metropolitan.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 2019 г. ще имаме 12 нови метро станции в София

Купуват нови трамваи с климатици и електробуси в София

Започва доизграждането на улица "Обиколна" в "Дружба", обяви Фандъкова
Столичани и гостите на София ще могат, да стигат по-бързо до Витоша още това лято. Само след две седмици предстои откриването на новата метростанция в квартал "Хладилника". Първоначално срокът беше 31 юли, но от Столична община се похвалиха, че спирката ще бъде готова между 20 и 25 юли. Предстои строежът на четири станции на метрото от "Овча купел" до "Горна баня". Това ще са нови 12 км трасе. Ще имаме и нови метровлакове, които ще бъдат климатизирани, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера. "Давам си сметка, че се затруднява движението в столицата заради ремонтите, но това е времето, в което можем да строим, Това е времето, в което хората пътуват и не са в столицата", коментира тя. След приключването на работата на метростанциите се работи и наземно. " Няма как да спрат и другите големи ремонти", подчерта Фандъкова пред БНТ. "Забравихме дупките по "Цариградско" и "Ботевградско шосе". В момента започна и доизграждането на улица "Обиколна" 15 кв. "Дружба", каза още тя. Заради строежа на метрото и пътните ремонти тапи на 5 ключови места притесняваг шофьорите в София през целия юли. Преди дни започна довършителният ремонт на бул. "Витоша" в частта от НДК до Южния парк. В отсечката от бул. "България" до ул. "Бяла черква" ще се направи цялостна подмяна на трамвайните релси, настилки, тротоари, осветление и ще се продължи велоалеята. Във връзка с изграждането на метрото от 4 юли до 24 часа на 1 юни 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в западните две пътни ленти на бул. "Пенчо Славейков" между ул. "Св. Иван Рилски" и ул. "Св. Георги Софийски". Закриват се местата за почасово платено паркиране от източната страна на бул. "Пенчо Славейков" между бул. "Прага" и ул. "Св. Иван Рилски". В сряда стартира и разширението на бул. "Черни връх", който трябва да стигне до Южната дъга, което наложи затваряне на булеварда.
До края на месец юли очакваме 5 нови трамвая с климатици и нови 70 автобуса. От есента нови 110 автобуса ще са пуснати по линиите, съобщи още Йорданка Фандъкова. "Работим по процедури за закупуването па електробуси. Чистотата на въздуха е тема, която разглеждаме в последно време" допълни тя. Столичният кмет отчете, че се е повишил броят на закупените еднодневни карти, както и този на тридневните карти. Купуват се и тези с преференциално пътуване за ученици, студенти и пенсионери. Повишената цена на билетчето била само временна."след като бъде въведено електронното таксуване, това няма да е фактор", обеща Фандъкова. Кметът очаква до края на следващата година такава система вече да съществува и у нас.
   
Ремонтите в София продължавате пълна сила. Неудобствата за шофьорите са свързани както със строежа на метрото, така и с обновяването на ключови улици. "Давам си сметка, че се затруднява движението, но това е времето, в което можем да строим, времето, в което хората пътуват и не са в столицата", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.