Общинският съвет ще променя собствеността на пасища и мери

Това е заложено в промените на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

С решение на общинския съвет ще може да се променя собствеността на пасища и мери от публична общинска в частна общинска собственост, това е заложено в промените на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Законът беше приет вчера на първо четене от Комисията по земеделие и храни към Народното събрание. 
По време на заседанието на комисията беше предложено максимално удължаване на сроковете между двете разглеждания на проекта на нормативен акт, за да се формулират текстовете по начин, който максимално ще ограничи субективизмът. Имаше и обратното предложение – максимално да бъде скъсен срокът, с цел законът да се гледа преди лятната ваканция на парламента.
Членовете на комисията обърнаха внимание на факта, че за последните няколко години законът има 7 поправки, но председателят Румен Христов коментира: „Животът е динамичен и налага тези промени впоследствие да бъдат поправени отново.“ Христов каза още, че Националното сдружение на общините в България е настоявало общинските съвети да имат възможност да сменят собствеността от общинска публична в общинска частна, тъй като със сегашната нормативна база такава възможност не се допуска. Съответно няма и как да бъдат реализирани инвестиционни намерения. 
Стилян Митев, директор на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в МЗХ уточни, че такива промени ще могат да се извършват само при определени разписани условия.
Измененията в закона, които се обсъждат, бяха тълкувани и като реверанс към животновъдите, за да могат да си построят животновъден обект.