Празниците се увеличиха с още един

Животът

11-07-2016, 10:43

Снимка:

bnt.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит на билборд в Силистра

Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква - Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии.

След като е установено, че мъчениците са 21, а не както се е смятало по-рано - 12 Доростолският митрополит Амвросий е внесъл искане в Светия синод да бъде определена една Съборна служба на Светите Доростолски мъченици. Светият синод е одобрил и благословил паметта на Светите Доростолски мъченици да се чества на третата неделя след Петдесятница.
Българският патриарх Неофит  оглави Първата съборна служба за 21 Дороостолски мъченици. В съслужение с Доростолския митрополит Амвросий, с членове на Светия синод и с представители на Поместните православни църкви от Русия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция дядо Неофит води църковния ритуал в катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел" в Силистра. 
Специално, за да се включат в службата в града дойдоха и хористите от катедралния храм „Свети Александър Невски" в столицата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен