Борисов: Подобряваме сътрудничеството си с Иран (видео)

Нов транспортен коридор и ядрена енергетика бяха обсъдени на срещата на премиерът Борисов с Н. Пр. д-р Есхаг Джахангири

По време на срещата на премиерът Борисов с Н. Пр. д-р Есхаг Джахангири са обсъдени различни теми, включително и ядрената енергетика, за възможностите, които има България като потенциал в тази посока, за реактори, сподели Борисов в социалната мрежа Фейсбук. "Изключително интересно предложение дойде в хода на разговорите, за един нов транспортен коридор. Това, че изградихме АМ “Тракия” и АМ “Марица” заедно със скоростната жп линия Бургас – Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да бъдат включени сега в такова предложение за транспортен коридор Иран – Армения – Грузия – България. Разбрахме се след две седмици в София да дойдат експерти от Армения, Грузия и Иран, за да се подготви теоретично как би изглеждала подобна идея. Заявих, че ние и днес можем да поемем чрез нашите пристанища Варна и Бургас и инфраструктурата, която сме изградили, потокът към Европа от такъв транспортен коридор, в който влиза превоз не само на стоки и товари, но и на газ. Истински съм удовлетворен, че иранската страна толкова задълбочено се бе подготвила по темите и след 2 седмици ще дадем всичко от себе си, за да допринесем за реалното осъществяване на ползотворни и за двете страни идеи. Доволен съм и че колегите от Иран бяха добре запознати с проекта за газов хъб „Балкан”. Надявам се да постигнем и надминем стокооборотите, които сме имали в миналото", допълва премиерът.

На церемония в присъствието на министър-председателят Борисов и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири, бяха подписани три двустранни документа за сътрудничество:

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на комуникациите и информационните технологии Махмуд Ваези подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на съобщенията и информационните технологии.

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и Моххамад Хазаи, заместник-министър и президент на Организацията за инвестиции,икономическа и техническа помощ на Иран, подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на Съвместна работна група между Българската агенция за инвестиции и Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ на Иран.

Заместник-министър Любен Петров подписа от българска страна и Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Организацията за малки и средни предприятия и индустриални паркове на Иран.