Шокиращ размах на аферата на българската цигарена мафия

Игнасио Косиго похвали българските органи за прекрасното съдействие в борбата срещу организираната престъпност

Операцията е може би една от най-значимите в последно време, обяви шефът на полицията на Испания Игнасио Косиго на извънреден брифинг в София, който се излъчва директно по Канал 3. По думите му най-важното е, че и 3-те фабрики са били разкрити едновременно на територията на Испания. Той похвали българските органи, че са дали добър пример. „Прекрасното съдействие от страна на България, която се бори срещу организираната престъпност.Косиго призова гражданите да внимават когато пушат тютюн, не само от гледна точка на здравето, но и заради отражението върху икономиката.
„Консумирането на тютюн е вредно за здравето, но този който е без бандерол пречи и на бизнеса”, уточни той.
Представителката на Митниците също благодари за съвместната работа. Това стана ясно на извънреден брифинг в Мадрид на българската и испанската полиция. На него участваха Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП и Игнасио Косиго от испанска страна.
 Припомняме, че българската цигарена мафия имала три завода в Испания, които са действали на територията на Толедо, Саламанка и Малага. Фабриките за производство на нелегални цигари са били изключително модерни. Тази в Толедо е била с много добра изолация на помещенията. На територията на фабриката са живеели и работниците, които били снабдявани с провизии, за да не излизат от фабриката.