Започва реконструкцията на „Коматевско шосе“, бул. „Руски“ и „Шести септември

Мисия Пловдив

11-07-2016, 16:18

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Реконструкцията на „Коматевско шосе“ се очаква да започне на 18 юли, а до десетина дни след това последователно трябва да стартира обновяването на булевардите „Руски“ и „Шести септември“ по съвместния проект с Европейската банка за възстановяване и развитие. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Според него търпението на коматевци ще бъде възнаградено с изграждането на нова канализация, която допълнително бе включена към проекта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството целево осигури 1,3 млн. лв.

Ремонтът предстои да започне от кръстовището с бул. „Александър Стамболийски“, тъй като първите изкопи ще са за канализацията, която да се привърже към колектора на булеварда. За да се запази максималното ползване на пътя от гражданите,  ще се работи на етапи, а след началото на същинските дейности се предвижда създаването на локални пътища в банкета, които да обслужват живеещите.

Разработва се временна организация на движението, като вероятно градските автобуси ще минават по Околовръстното шосе. Администрацията на Пловдив вече предложи на Община „Родопи“ да помогне с изграждането на светофарна уредба на кръстовището при ул. „Димитър Талев“.

Целта е да се работи бързо и ефективно, като се използва по-слабият трафик през лятата, така че към средата на септември да има готови отсечки.

Реконструкцията на „Руски“ ще започне от западното платно в участъка от Централна гара към ул. „Гладстон“ с  първи етап до ул. „Любен Каравелов“, която тези дни се очаква да бъде пусната за движение.

Работата по бул. „Шести септември“ между кръстовищата при моста на „Адата“ и магазин „Мосю Бриколаж“ стартира веднага, щом ЕВН завърши изграждането на топлопровода.

За реализацията на проекта Община Пловдив получи от ЕБВР разрешение да ползва до 70 процента от общата сума в размер на 28 млн. лв. без ДДС, като се задължи да не използва средства, предназначени за изграждането на новия бул. „Северен“, където отчуждаването на частни имоти трябва на приключи до 31 март 2017 г., обясни кметът инж. Иван Тотев.