Ура! 5 ваканции за учениците

През новата учебна година

Пет ваканции ще зарадват учениците през следващата учебна година. За първи път почивката между първия и втория срок ще бъде по-голяма от 3-4 дни и ще продължи поне седмица.
Първата ваканция ще е за 1 ноември - Деня на народните будители. Втората ще обедини коледаните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари. Третата пауза в уроците ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има пролетна и лятна ваканция, пише "Стандарт".
"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни зам.-министър Деян Стаматов.
Обсъжда се също по-късно начало на учебния ден за децата от малките класове – за тях първият звънец да бие от 8:30, а не от 8 часа. Просветното министерство дава и още един ден бонус за междусрочната ваканция на учениците през следващата учебна година. „Тя ще бъде 8 дни, но това не е за сметка на останалите почивки”, поясни Стаматов. Миналата година почивката между двата срока беше 7 дни.
Новост е и това, че директорите вече сами ще могат да вземат решение дали да пуснат децата в дървена или грипна ваканция. До момента това ставаше само със заповед на министъра на образованието по искане от страна на регионалните инспекторати. Кметът също ще има право да дава до три дни ваканция, ако пътищата са непроходими или има други форсмажорни обстоятелства