Славчо Атанасов ще участва в дискусия в Босилеград

Сред основните проблеми за решаване ще бъде защо желаещите да изучават български език в училищата в Босилеград рязко намаляват

Председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС и депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов ще участва в Кръгла маса на тема „Ролята на образованието за запазване на българската идентичност”, която ще се проведе в Босилеград на 14 юли от 11:00 часа. Дискусията се организира от БТА и регионалния Пресклуб на БТА  в Босилеград.  Пресклубът в Западните покрайнини е първият, който   е открит от БТА извън България.
В обсъждането на въпроса за съхраняване на майчиния език като основен белег за национална принадлежност и ролята на образованието ще се включат зам.-председателят на Комисията по културата и медиите Петър Кадиев, представители на Министерството на образованието и науката от България и Сърбия, дипломати от двете страни, директори на основни средни училища от Босилеград, Димитровград, Измаил (Украйна).
Очаква се да бъде дискутиран и т. нар. „двуезичен модел”, въведен  в образователната система в Босилеград, недостатъчното изучаване на родния език,  липсата на български учители и учебници за българските деца, проблемите с превеждането на учебници от сръбски на български език.
/Към момента има три паралелки с минимален брой ученици в основното училище в Босилеград, една – в гимназията./
По време на Кръглата маса ще бъдат представени и новини, и събития от живота на българското малцинство в Сърбия; как да бъде подобрено икономическото положение на общността, за да бъде преодоляна духовната криза.