Летен грип тръшна стотици по морето

Животът

13-07-2016, 15:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Летен грип идва с юлските жеги

Симптомите са температура, болки в мускулите и повръщане

Летен грип тръшна стотици само за няколко дни. Става въпрос предимно за ентероколити, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, пише "Труд".
Клиничната картина на щамовете е много близка. Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити, уточни специалистът.
Заблуда е, че когато ходим на море, ни тръшка повръщане и разстройство от мръсната морска вода, тъй като причинител е летният вирус, който върлува със същата сила и във вътрешността на страната.
"Много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причина за заразяването. Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец. Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии", разкри д-р Кунчев.
Специалистът препоръчва да се избягва употребата на антибиотици.
"Когато говорим за деца на 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамките на 2-3 дни", поясни главният здравен инспектор.
Традиционно хората без усложнения изкарват лятното неразположение само с хапчета срещу температурата, обезводняването и за спиране на диарията.
Д-р Кунчев препоръчва да не се купуват дюнери и бургери от пътя, тъй като не е ясно колко часа храната се е пекла на слънцето.