МБАЛ Бургас вече е университетска болница

Новините

14-07-2016, 10:45

Снимка:

burgas.utre.bg

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължително лечение след инсулт провеждат в МБАЛ Бургас

Бургаската болница ще си сътрудничи със Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Правителството допълни списъка на университетските болници с още три лечебни заведения. Това са „МБАЛ - Бургас;“ АД, „МБАЛ - Пловдив“ АД и „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания” ЕАД, София.
Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.
Бургаската болница ще си сътрудничи активно със Софийски университет „Св. Климент Охридски”, като ще продължи да предоставя възможност за следдипломна квалификация на АГ лекари, специализанти по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, инфекциозни болести, кардиология, клинична лаборатория, неврохирургия, нервни болести, нефрология, образна диагностика, ортопедия и травматология, педиатрия, съдова хирургия, урология, УНГ, съдебна медицина, физикална и рехабилитационна медицина и ревматология.
МБАЛ Бургас  е най-голямото лечебно заведение в региона с над 130-годишна история, в което се лекуват 35 000 души годишно. В Спешното отделение на болницата са  транспортирани най-тежките случаи, а в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация)  работят едни от най-добрите анестезиолози и реаниматори в цяла България. Тук е и единственото Звено по асистирана репродукция (ин витро център)  в областта, благодарение на което на бял свят са дошли десетки бургазлийчета. МБАЛ Бургас е стратегическа за Бургас, защото на територията й е Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център), който осигурява кръвни съставки за всички пациенти в региона, нуждаещи се от кръвопреливане.