„Шерлок“ и „Война и Мир“ донесоха 222 милиона на BBC

Сериалът за великия детектив се е продал в 216 държави по света

Британската преса се убеди в безграничната притегателна сила на звездите, след като стана ясно, че Бенедикт Къмбърбач и Лили Джеймс са помогнали на Би Би Си да спечелят невероятните 222 милиона паунда (295 милиона долара) през последните 12 месеца, пише Express.

В годишния си доклад, корпорацията отчита резултатите от търговската си дейност. Оказа се, че подразделението BBC Worldwide, която продава по света произведената продукция най-много е спечелила от телевизионния сериал "Шерлок" с Къмбърбач в главната роля, и мини-сериала "Война и мир" с Лили Джеймс.

Бонус серията "Безобразната булка" от детективската поредица, в която Шерлок Холмс разплита тайните на викториански Лондон, е била продадена в 216 региона, превръщайки се в най-продаваната програма на Би Би Си. Екранизацията на романа на Лев Толстой е закупена за излъчване в 184 региона по света. На голяма популярност се радват още поредицата "Доктор Кой" и "Дете на мрака".

Както се отбелязва в пресата, за втора поредна година Би Би Си печели повече от 200 милиона паунда от продажбата на своите продукти в чужбина.