Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания

Бившият кмет на Лондон, отявлен евроскептик и лице на кампанията в подкрепа на Brexit Борис Джонсън е новият британски министър на външните работи, съобщава BBC. Джонсън е само едно от новите лица, назначени на ключови министерски постове от встъпилият вчера в длъжност нов премиер на страната - Тереза Мей. Назначението на евроскептика Джонсън предизвика недоумение в политическата класа на острова, тъй като Мей бе един от силните гласове в подкрепа на оставането на Великобритания в Европейския съюз. Според някои това е опит от страна на новия премиер да преодолее осезаемото разделение в британското общество, което определи съдбата на страната си - излизането ѝ от ЕС, с незначителна разлика - 52 срещу 48 процента.

Друго ключово министерство - финансовото, също има нов глава. Изпълняващият досега длъжността на пръв дипломат Филип Хамънд застава начело на ведомството, като заменя подалият оставка вчера Джордж Озбърн, който бе отявлен привърженик на оставането на страната в ЕС. В кариерата си Хамънд е заемал постове на министър на отбраната и на транспорта.

Министерството, чийто доскорошен ръководител бе премиерът Мей - вътрешното, ще оглави Амбър Ръд, а Министерството на международната търговия ще бъде под ръководството на Лиън Фокс.