Румънската полиция разби мащабна мрежа за трафик на хора

В изявлението на Дирекция за борба с организираната престъпност и тероризма се казва, че те са били роби в буквалния смисъл на думата

Румънската полиция разби мащабна мрежа за трафик на хора, информира БНТ. По време на акцията в Беревоещ, на около 170 км от Букурещ, са спасени трима възрастни и две деца, на видима възраст 10-12 години. Те са намерени оковани с вериги в една от къщите в селото. Арестувани са 29 заподзряни, част от голяма ромска фамилия. Предполага се, че жертвите на престъпната група са над 60. Били са принуждавани да просят, да вършат тежка физическа работа. В изявлението на Дирекция за борба с организираната престъпност и тероризма се казва, че те са били роби в буквалния смисъл на думата. Освен че са били оковавани нощем, за да не избягат, господарите им са ги карали да се бият по между си, да се хранят от земята.

Предполага се, че някои от тях са били сексуално насилвани. Ромската фамилия е отвличала предимно мъже и момчета с умствени проблеми или от много бедни семейства. Мрежата за съвременно робство е работила от години.

В рейда са участвали повече от 160 полицаи. В къщата, където са намерени задържаните, са открити повече от 56 хиляди долара, над 2 кг злато и 3 микробуса, които се смята, че са използвани за криминални прояви.