Учениците вече няма да кандидатстват след осми клас

Промяната ще дойде, след като бъде въведена точковата система за оценяване на изпитите

От новата учебна година отпада приемът в гимназия след осми клас. Това обяви зам.-министърът на образованието Деян Стаматов. Промяната ще дойде, след като бъде въведена точковата система за оценяване на изпитите след седми клас, съобщи Нова телевизия.

Ако досега на задължителните тестове след седми клас учениците получаваха оценки от 2 до 6, то от новата учебна година те ще получават точки – от 0 до 100. Така дори и един седмокласник да е получил 0 точки на теста, той не губи шансовете си да влезе в гимназия. Балът му за прием обаче ще бъде по-нисък в сравнение с учениците, получили повече точки на теста, съобщи Нова телевизия.

"Ако един ученик има 0 точки или по здравословни причини не се е явил, тогава базата за продължаване на неговото образование ще бъдат оценките от края на удостоверението от седми клас. Това означава, че неговият резултат ще бъде далеч по-нисък от тези ученици, които имат 100 точки. Промяната е свързана с това да няма ученик след седми клас, който да остане без училище”, коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Относно въпроса с по-кратките междучасия от Просветното министерство оставят въпроса в ръцете на директорите. Във всяко училище ще трябва да се реши каква точно да е продължителността на междучасията - дали 5, или 10 минути. Голямото междучасие обаче не може да надвишава 30 минути.

Още утре ще бъдат представени официално готовите стандарти за оценяване и организация на изпитите след четвърти и седми клас. Стана ясно обаче, че идеята на министъра изпитите да бъдат изместени от месец май през месец юни ще бъде реализирана чак през 2019 г.