Къде у нас расте дървото на бъдещето?

Мисия Добрич

15-07-2016, 08:10

Снимка:

biotree.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Това растение се счита за уникално, поради изключително бързия си растеж

В земеделски райони около Варна и Балчик могат да се видят красиви дървета, привличащи погледа на всички пътуващи. Дървото се казва Пауловния и произхожда от Китай. Днес е по-известно с наименованието „Дървото на бъдещето", пише БГНЕС.

Това растение се счита за уникално, поради изключително бързия си растеж.

Прираст, като този на дървото - 1 куб. м. за 7-8 години е несравним, с който и да е друг дървесен вид. Пауловния достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години.

Бързият растеж на растението го прави ценен за засаждане на големи масиви. Особено подходящо е за терени, които са пострадали от пожари и свлачища.

Изключителна здравина и лекота са отличителните характеристики на тази дървесина. Дървесният материал е незаменим в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др.

От дървесината може да се изработват и музикални инструменти, защото има невероятен резонанс, който високо се цени и търси в тези среди.

Този вид дърво е и жилаво и устойчиво на огъване и усукване. Трудно абсорбира вода и не е лесно запалимо, устойчиво на дървоядни насекоми и неподатливо на гниене.

Листата също намират немалко приложение сред бита на хората.

В Китай, те се използват във фармацията за лекуване на редица заболявания, като бронхити, чернодробни заболявания и др. Листата са големи и поемат огромни количества въглероден диоксид, освобождавайки кислород.

Пауловния помага на хората с проблемно дишане, нуждаещи се от чист въздух.

Заради добрата им хранителна стойност и смилаемост се използват за фураж на животните.

Интересно е приложението на Пауловнията за производство на биогориво. При производството се използва цялата биомаса на растението: съцветия, листа, клони, стъбло.

Източник: БГНЕС