Президентът Оланд удължи извинредното положение с 3 месеца

Оланд обяви още днес, че ще бъде засилена операция "Сентинел" за наблюдение на обществените места и рискови обекти от френската армия

Френският президент Франсоа Оланд удължи извънредното положение в страната с 3 месеца след терористичната атака в южния град Ница снощи, навръх националния празник на Франция, при която бяха убити най-малко 84 души.

Мярката бе въведена след атентатите в столицата Париж на 13 ноември. Предвидено бе действието ѝ да изтече на 26 юли. Едва вчера Оланд заяви, че извънредното положение няма да бъде удължавано повече. Не можем да правим това до безкрай, няма да има смисъл.

Това ще означава, че ние не сме повече република, в която върховенството на закона се прилага за всички граждани, каза френският президент в телевизионно интервю по повод националния празник на страната, Деня на превземането на Бастилията.

Освен удължаването извънредното положение, Оланд обяви още днес, че ще бъде засилена операция "Сентинел" за наблюдение на обществените места и рискови обекти от френската армия. На помощ ще бъдат извикани и резервисти.