Откриха християнска базилика в крепостта "Палматис" край Тервел

Площта и достига 225 декара

Археологическа експедиция под научното ръководство на професор д.и.н. Казимир Попконстантинов откри християнска базилика от времето на император Юстиниан Велики в крепостта "Палматис" край тервелското село Оногур.
Храмът, който най-вероятно е катедрален, е с респектиращи размери - сградата е с дължина 55 метра и ширина 30 метра, съобщи пред журналисти проф. Попконстантинов. По думите му за първи път в българските земи и дори в балканския ареал християнската археология се натъква на синтрон, който е достигал голяма височина - най-вероятно 2.70-3 метра. На това място в олтарната част на църквата епископът е оглавявал литургии, провеждали са се епископски заседания и събори.
Базиликата е с пребогата украса, с изящно оформени капители, вероятно произведени в работилници в Мала Азия, каза ръководителят на археологическият екип. Проф. Попконстантинов добави, че археолозите очакват в следващите дни да разкрият напълно кръщелното помещение в храма.
Не само храмът, но и ранновизантийският град край днешното село Оногур е с впечатляващи размери. Площта на крепостта "Палматис" достига 225 декара и очевидно не става дума за пътна станция, както се смяташе досега, а за голям център, добави директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.
С откритията от първото археологическо лято в "Палматис" имаме амбицията не само да обогатим археологическата сбирка в Тервел, а да превърнем забележителностите в посещаван туристически обект, заяви Диана Илиева, заместник-кмет на община Тервел, с чиято финансова подкрепа се правят разкопките.