Военен преврат в Турция

Свят

16-07-2016, 01:45

Снимка:

Twitter

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Ердоган търси убежище в Германия

В Турция е въведено извънредно военно положение, а на територията на цялата страна е въведен комендантски час.

Сградата на държавната телевизия се намира под контрола на военни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на един от кореспондентите си в страната. В Истанбул летището и други стратегически точки се намират под контрола на военните.

Президентът Ердоган призова по скайп връзка по CNNTurk призова народът да излезе на улицата. "Да видим тогава тези танкове и военни какво ще направят", заканва се Ердоган.

Преди това се появиха съобщения, че президентът се придвижва към международното летище, но тази информация не е потвърдена.

Турският премиер Бинали Йълдаръм съобщи за опит за държавен преврат, извършен от група военни.

"Група военни, използвайки пълномощията си и оръжие, се опитаха да извършат противоправни действия", е заявил турският премиер Бинали Йълдаръм за телевизия NTV, който въпреки това заявява, че не би било съвсем правилно да се определя ситуацията като "преврат". Той уверява, че правителството на Турция работи и само народът може да го отстрани.

Йълдаръм успокои гражданите на Турция, че правовият ред и турската демокрация ще бъдат запазени, а виновните лица ще бъдат наказани.

Медии съобщиха, че резиденцията на президента Ердоган се намира под засилена охрана, а самият президент възнамерява да напусне страната.

Военните в страната съобщиха, че ръководството на страната е овладяно. Паралелно с това се заявява, че Турция ще продължи текущите международни отношения с други страни.

Военните обаче потвърдиха, че владеят управлението на страната. Турските военни заявяват, че са взели властта с цел да запазят държавния ред, човешките права и върховенството на закона. В изявление те излизат с остра критика към досегашното ръководство на страната, обвинявайки го в корупция.

Спряно е движението по двата моста над Босфора, съобщава телевизия NTV. Сили за сигурност са струпани и в двете части на Истанбул - европейската и азиатската.

Причините за мерките за сигурност и промените в движението не се съобщаваха първоначално, но турските медии съобщиха, че че над Анкара кръжат военни самолети.

Военен хеликоптер е обстрелвал неизвестна засега цел в района на националната разузнавателна служба в Анкара, съобщи агенция DHA.

По улиците на Анкара могат да се видят танкове. В социалните мрежи жители призовават за излизане по улиците и подкрепа на военните.

Международното летище „Ататюрк“ в Истанбул е затворено, като преди това танкове и военни автомобили заеха позиции. Всички полети от и за летището се отменини.

Държавната телевизия прекрати излъчването.

Към сградата на Генералния щаб в Анкара са се отправили линейки. Медии съобщават за заложническа криза в сградата на щаба. Според непотвърдена официално информация за заложник е взет ръководителя на Генералния щаб. 

Турската лира моментално отбеляза спад от 3.5% на борсите след съобщението за опит за преврат в страната.

Премиерът на Гърция е информиран за случващото се в съседна Турция, потвърди източник от правителствените среди, като са информирани разузнавателните служби в страната. Въведена е засилена охрана по границата.

Пентагона от своя страна съобщи също, че следи случващото се в страната, но не разполага с достатъчно информация и следи информациите. 
Американското посолство в Турция призова американските граждани, които се намират в страната да не излизат на публични места.
Със същия призив излезе и посолството на Белгия в Турция.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че в Турция ще се запази стабилността, мира и приемствеността, но отказа да коментира случващото се.

От своя страна Сергей Лавров, външния министър на Русия, изказа очакванията си развоя в ситуацията в Турция да остане в рамките на конституционността и призова да се избегнат кръвопролитията.