Яворови дни в Поморие

Животът

16-07-2016, 11:52

Снимка:

Пресцентър Община Поморие

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лятното кино в Поморие отваря врати за Яворовите дни

Честванията в памет на поета ще продължат три дни

„Яворов е един от нас, а Поморие е неговото вдъхновение, за това вече толкова години градът ни тачи поета и съхранява традицията „Яворови дни”. За 58-ми път на това място, ние, поморийци и гостите на града, отдаваме заслужено уважение към един велик творец. Радвам се, че успяваме заедно да поддържаме огъня на тези празници жив”, с тези думи кметът Иван Алексиев откри тазгодишното издание на „Яворови дни 2016”.

Официалното откриване се състоя при паметника на поета, но програмата започна часове по-рано със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично” и рецитал по текст на преподавателя Мариана Маринова.

Събитието бе уважено и от присъствието на кмета на община Чирпан Кичка Петкова, заместник – кметовете Анита Кондарева и Стайко Генов, проф. Цветан Ракьовски – Югозападен университет „Неофит Рилски”, проф. Димитър Михайлов - Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, поетесата Мирела Иванова – директор на музей „Иван Вазов”, режисьора Павел Павлов и актрисата Мария Статулова.

 „Искам да ви благодаря от сърце за това, че всяка година сме заедно, всички ние, които се възхищаваме и живеем с духа на поета”, каза кметът на община Чирпан и добави „Колко от вас знаят, че Яворовите дни в Поморие датират преди тези, чествани в Чирпан? Този факт идва да покаже, че в сърцата на поморийци Яворов отдавна живее и е жив толкова много години”.

Честването на „Яворови дни 2016” ще продължи три дни.