Западният свят подкрепи официалната власт в Турция

Турция е ключов партньор за Европейския съюз

Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред в Турция. Това се казва в изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, които изразиха пълна подкрепа за правителството на Турция

Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона“, посочва текста.

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност Федерика Могерини в коментар в социалните мрежи призова за „сдържаност“ в Турция след осъщесвтения опит за преврат.

Доналд Туск от своя страна изказа притеснението си, че ситуацията в Турция ще повлияе на отношения между съюза и Турция.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи „демократичните институции“ на ключовия съюзник Турция.
„Призовавам за спокойствие и сдържаност, и пълно зачитане на турските демократични институции и конституцията. Турция е ценен съюзник на НАТО“, се казва в изявлението на Столтенберг.

Шефът на НАТО определи Турция като важен съюзник на Алианса и призова всички страни да уважават демократичните институти в Турция.
Коментарите на Столтенберг повториха тези на американския президент Барак Обама. Все още Белият дом не е излязъл с официална позиция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за призова за спокойствие, ненасилие и сдържаност в Турция, след като в страната беше предприет опит за сваляне на властта. Южнокорейският политик подчерта, че военната намеса в делата на която и да е държава е неприемлива.

Иран също изрази своето безпокойство от случващото се в съседната си страна. “Стабилността, демокрацията и сигурността на турския народ е преди всички“, написа в Туитър министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Правителството на Катар, един от близките съюзници на Турция, осъди опита за военен преврат.

Съседните на Турция страни укрепиха граничната охрана. Припомняме, това се случи включително и у нас.