Търсенето на нови жилища бележи най-голям ръст

Парите

17-07-2016, 11:18

Снимка:

rostobg.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи купуват ваканционни имоти в Гърция

Отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности

Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, а това повишава активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.
Поради недостатъчното предлагане на качествени нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки. Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка, сочат наблюденията на брокерите.
Що се отнася до пазара на летни ваканционни имоти, отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности. Това е причината за продължаващия спад на цените и сделките. Във ваканционния сегмент активността в момента е съсредоточена в зимните курорти.
Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв.м и цена 800 - 1 000 евро на кв.м. Продадените жилища с две спални са с площ 85-100 кв. м при цени в диапазона 800 - 900 евро на кв.метра.