Остава частичното бедствено положение в Община Карлово (обзор)

Възстановителните дейности продължават, все още много хора нямат достъп до домовете си

След заседание на Кризисния щаб на Община Карлово в късния следобед в неделя се взе решение, че частичното бедствено положение на територията на град Клисура и селата Розино, Христо Даново и Слатина остава. Причината е, че възстановителните дейности продължават, а все още много хора нямат достъп до домовете си. Кризисният щаб ще заседава отново в понеделник сутрин, за да вземе решение дали трябва да се свали частичното бедствено положение. Според кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов няма как Общината да се пребори със собствени сили и средства с последствията от проливния дъжд в петък. По думите му възстановителните дейности, особено в най-тежко пострадалото село Розино, ще отнемат няколко месеца, като почти е невъзможно да се възстанови инфраструктурата в предишния ѝ вид.

„Затова много разчитам и наистина се надявам на отговорно отношение на Междуведомствената комисия. Трябва тя да ни помогне и да възстановим в рамките на лятото всички нанесени поражения и хората да са спокойни”, коментира Кабаиванов. Той сподели още, че от 20 години е част от местното самоуправление като съветник и като кмет, но не е ставал свидетел на поражения като тези, които нанесе природната стихия в село Розино. Кметът подчерта, че ако до няколко дни няма реакция от Междуведомствената комисия, то тогава Община Карлово ще се обърне за съдействие към министъра на вътрешните работи или премиера Бойко Борисов. В понеделник ще е готов докладът за Междуведомствената комисия, съдържащ описание на щетите след пороя в петък. 
Междувременно кметът на най-тежко пострадалото карловско село Розино Ангел Шаламанов съобщи, че ситуацията в населеното място бавно се нормализира след пороя, като се възстановява достъпа до къщите на жителите. Продължават с пълна сила възстановителните дейности, почистват се затлачванията от наносите. Възстановяването на пътните настилки ще бъде последващ етап, коментира кметът. Според него щетите в селото след пороя възлизат на над 1 млн. лева. „Около 5 километра улици, по които се стича водата от Балкана, са разрушени”, отбеляза той.
Припомняме, че проливен дъжд падна на територията на четири населени места в Община Карлово в петък вечерта. За времето между 19.30 и 20.30 часа дъждът успя да наводни над 70 къщи в град Клисура и селата Розино, Христо Даново и Слатина. Това бе причината кметът на общината д-р Емил Кабаиванов да обяви частично бедствено положение.