Карлово празнува 179 години от рождението на Васил Левски

Новините

18-07-2016, 14:21

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Карлово е градът, който е символ на българския дух.....Няма нищо по-естествено за карловци рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника на града.

Тържеството започна на площад „20-ти юли” с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово. На площада се състоя официалното посрещане на всички участници от Националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти.

По-рано в храм „Св. Николай”, архиерейски наместник отец Марко Тодоров отслужи тържествена Света литургия и бяха поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, който се намира в двора на храма. С литийно шествие и духовата музика на 61-ва Стрямска механизирана бригада всички се отправиха към центъра на града, където започна празникът.

В мероприятията се включиха: Георги Пилев – заместник-областен управител на област Пловдив, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов – секретар на общината, проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски” и носител на Наградата на Карлово за 2016 г., проф. Иван Гаврилов – дарител, носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на града.

Поздравителни адреси до кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод 179 години от рождението на Васил Левски и празник на Карлово изпратиха: Бойко Борисов – министър-председател на Република България, Екатерина Захариева – министър на правосъдието, Николина Ангелкова – министър на туризма, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Донка Михайлова – кмет на община Троян и Николай Тодоров – председател на общински съвет Троян, Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч, д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград, Атанас Киров – кмет на община Стралджа, Гинка Чавдарова – изп. директор на НСОРБ, бригаден генерал Груди Ангелов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680, Юрий Громоковский – председател на градски изпълнителен комитет град Барановичи, Република Беларус, Ани Янкова – заместник-председател на Национален комитет Петър Димков – София.

Отбелязването на 179 години от рождението на Апостола ще завърши с тържествен митинг-заря, който ще се проведе на площад Васил Левски от 21.00 ч.