22 общини ще събират разделно стари лекарства, бои и лакове

За първи път в България ще бъде организирано разделно събиране на стари лекрства, бои, лакове и други опасни продукти в 22 общини в страната. Това ще стане по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщава Министерството на околната среда и водите.

Проектът предвижда на територията на Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол да бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Общо 360 хил. души население ще бъдат обхванати в пилотната схема, като е предвидено специално оборудвани автомобили да обслужват и 17 съседни общини. Целта на проекта е събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци, които в момента се изхвърлят директно в контейнерите, да стане екологосъобразно.

В швейцарските кантони Цюрих и Цуг на кметовете на Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол бяха демонстрирани няколко начина, по които гражданите могат да се освободят от непотребните рискови предмети.

Един от вариантите е опасните продукти да бъдат занесени от гражданите в търговската мрежа. В шопингцентър „Цугерланд“ например старите лекарства се приемат в аптеката, а ненужните бои, лакове, препарати и други рискови продукти в магазин на веригата „Микро“. Около 20-30% от тези стоки не са купени от нея, но въпреки това се приемат за обезвреждане. „Микро“ работи по договор с общината и получава около 2500 швейцарски франка годишно за тази дейност.