В региона Добрич-Констанца ще бъде подготвена стратегия за икономиката

Стратегическият документ ще бъде популяризиран и в другите погранични градове

Търговско-промишлената палата в Добрич и Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в румънския град Констанца ще подготвят стратегия за развитието на икономиката в трансграничния регион като се опазва природното и културното наследство. Проектът се финансира с над 334 000 евро по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България - 2014-2020 година, съобщи главният секретар на палата Герман Германов, цитиран от БТА.
В рамките на проекта ще бъдат определени рисковете и конфликтите, породени от туризма и други икономически дейности в региона. Ще бъде измерено влиянието на бизнес дейности върху културното и природното наследство, поясни Татяна Гичева, местен координатор на проекта.Утре започва обучителна програма на представители на галерии, музеи, читалища, неправителствени организации в Добричка област, които се очаква да очертаят опасностите за природното и културното богатство от човешкото вмешателство.
Стратегията за развитие на бизнес среда, която опазва природните и културните ценности,ще бъде внедрена пилотно в Добрич и Констанца. Стратегическият документ ще бъде популяризиран и в другите погранични градове в България и Румъния.
Търговско-промишлената палата в Добрич и камарата в Констанца вече са приключили 15 трансгранични проекта в полза на местния бизнес, посочи Татяна Гичева.