Библиотека без стени

По повод 100 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

Инициативата „Библиотека без стени” на Регионална библиотека „Дора Габе” е по повод 100 години от рождението на кап. Димитър Списаревски. На 19 юли 2016 г., от 11-14 часа и от 16-18 часа, в центъра на град Добрич, като част от общоградските чествания на юбилейната годишнина, Библиотеката представя на открито малка част от богатия си краеведски фонд – документи, свързани с живота и подвига на първия български „таран”.

Гражданите на Добрич имат възможност да се запознаят с библиотечните документи – книги, периодични издания, снимков материал и др., разкриващи родословието на Списаревски, саможертвата на летеца и отражението ѝ в художествената литература. Включени в „библиотеката на открито” бяха книгите на Любен Овчаров. Списаревски. Повест за живата торпила; Капитан Димитър Списаревски – Летец изтребител. Живата торпила. Живот и гибел; Кремена Желязкова. Наричаха го Спаич; Атанас Пеев. Сродени с Добруджа и Личности и събития; Георги Топалов. Речник за произхода, родословията и тълкованията на имената на някои български родове и фамилии от Добричка област; За честта и славата на България; Паметниците в град Добрич. Интерес за гражданите представляваха и представените статии от сп. Краезнание -2012, 2007; сп. Клуб Криле, 2016 и др.

Инициативата „Библиотека без стени” събра граждани на Добрич и гости на града на импровизираната библиотечна читалня.

В европейската дигитална библиотека Европеана http://www.europeana.eu/ библиотеката представя сред бележитите личности на Добруджа и фотография на Капитан Димитър Списаревски, летец-изтребител, роден в Добрич.